Istraživanje: Srbi, Hrvati i Slovenci prilično opterećeni društvenim mrežama

Bez autora
Oct 03 2024

Slovenci su bolje upoznati s načinom na koji prikupljači podataka obrađuju svoje podatke od ostatka svijeta, pokazalo je istraživanje Instituta Mediana.

Među Slovencima je velika opterećenost društvenih mreža, a o umjetnoj inteligenciji uče približno jednakom brzinom kao u prosjeku u ostatku svijeta.

Institut Mediana je na današnji Svjetski dan pristupa informacijama objavio istraživanje o različitim područjima tehnologije. Istraživanje je provedeno u suradnji s WIN-om, vodećom svjetskom udrugom za istraživanje tržišta i javnog mnijenja.

Oko polovice svih ispitanika (45 posto) izrazilo je visoku razinu zabrinutosti oko dijeljenja podataka na internetu. U Sloveniji je udio onih koji su zabrinuti zbog dijeljenja digitalnih podataka nešto ispod svjetskog prosjeka, a prema Mediani dvoje od pet anketiranih je zabrinuto.

Ljudi s višim razinama obrazovanja više su zabrinuti oko dijeljenja podataka na internetu. Europa se po udjelu zainteresiranih približava svjetskom prosjeku (44 posto). Zabrinutost je prisutnija u Americi, gdje je zabrinuto 54 posto ljudi, dok je u Africi udio zabrinutih znatno manji i iznosi 16 posto.

Prema saznanjima Mediane, građani Slovenije natprosječno su svjesni što prikupljači podataka rade s našim podacima. Dobrih 40 posto anketiranih stanovnika Slovenije zna što se događa s njihovim podacima nakon što ih podijele sa sakupljačima podataka.

U svijetu je toga svjesno troje od deset, dok je u Europi toga svjesna samo četvrtina ispitanika.

Udio za Sloveniju je prethodnih godina postojano rastao (s 36 posto u 2020. na 48 posto u 2022.). Ove se godine, pak, smanjio za sedam postotnih bodova, ali je i dalje daleko iznad europskog prosjeka.

Prema udjelu onih koji smatraju da društvene mreže imaju snažan utjecaj na njihov svakodnevni život, Slovenija je u samom svjetskom vrhu - s tom se tvrdnjom slaže 71 posto ispitanika. Ispred naše zemlje su samo Srbija, Grčka i Hrvatska, navode u Mediani.

Na globalnoj razini s ovom se tvrdnjom slaže 50 posto ispitanika, dok se u Europi slaže 57 posto ispitanika.

Od svih ispitanika, oko četvrtina ih je ocijenila da dobro poznaje umjetnu inteligenciju. U to su se posebno uvjerili studenti i oni s višim stupnjem obrazovanja.

Slovenija je po samoprocjeni poznavanja umjetne inteligencije blizu svjetskog i europskog prosjeka. Najpozitivnije od globalnog prosjeka odstupa Meksiko, gdje je troje od pet dobro upoznato s umjetnom inteligencijom, a najnegativnije Nigerija, gdje se s tvrdnjom slaže samo dva posto ispitanika.

Otprilike dvije trećine svih ispitanika već je doživjelo barem jedno online zlostavljanje. Najveći udio ispitanika koji su doživjeli agresivno zlostavljanje, poput curenja osobnih podataka, financijskih hakiranja i hakiranja elektroničke pošte, zabilježen je u Nigeriji (71 posto).

Istraživanje je provedeno između prosinca 2023. i siječnja 2024. u 39 zemalja svijeta. U njemu je sudjelovalo ukupno 33.866 ljudi. Institut Mediana proveo je istraživanje u Sloveniji od 23. do 27. siječnja, au njemu je sudjelovalo 700 punoljetnih stanovnika Slovenije koji su relativno nisko zaduženi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik